Kam sa ísť najesť v Chorvátsku? Alebo aká je chorvátska gastronómia?
Čo ochutnať?
Kam sa ísť najesť v Chorvátsku?
Vo všetkých mestách, turistických strediskách a popri hlavných cestách sa nachádzajú reštaurácie, pohostinstvá, hostince, vinárne a pivárne, pizzerie a „fast food“ reštaurácie. Pre gurmánov sú však predsa len najzaujímavejšie reštaurácie a pohostinstvá, ktoré ponúkajú domácu chorvátsku kuchyňu.
Čo jesť v Chorvátsku?
Okrem štandardnej európskej kuchyne ponúka Chorvátsko svoje najtypickejšie domáce jedlá a špeciality: zo studených pokrmov treba v prvom rade spomenúť už dobre známy dalmatínsky alebo istrijský „pršut“ (šunka údená špeciálnym spôsobom)
![]() |
![]() |
![]() |
Ďalej syr, vyrábaný na ostrove Pag alebo v Like (kraj), ovčí syr, slavónsky kulen (klobáska pripravovaná špeciálnym spôsobom), vynikajúce samoborské či zagorské cesnakové klobásy, tvaroh s kyslou smotanou a ďalšie.
![]() |
![]() |
![]() |
Ponuka hlavných jedál závisí od lokality a podnebia, v ktorom sa nachádzate. V Dalmácii, Prímorí (severná časť Jadranského pobrežia), na ostrovoch a na Istrii patria medzi hlavné jedlá predovšetkým pokrmy z rýb a plodov mora, ale aj mäsité jedlá ako napríklad „pašticada“ alebo varená jahňacina. V kontinentálnej časti Chorvátska je výber mäsitých pokrmov vskutku bohatý a za hlavné špeciality sa považujú morka s „mlincami“ (príloha podobná lokšiam), pečená jahňacina, pečené mladé prasiatko, varené alebo pečené „štrukle“ (malé slané tvarohové záviny).
![]() |
![]() |
![]() |
Zo sladkých pokrmov spomeňme orechový závin, makový závin, tvarohový závin alebo závin plnený rôznymi druhmi ovocia.
Čo piť v Chorvátsku?
Tradícia pestovania viniča a výroby lahodných značkových vín, ktorou sa zaoberajú chorvátski vinohradníci - či už ide o kontinentálnu časť Chorvátska, Prímorskú časť alebo o Dalmáciu, trvá nepretržite už niekoľko storočí.
Na jadranskom pobreží a na ostrovoch, sú známe prevažne červené vína napr.- plavac, teran, merlot, kabernet, opolo, z bielych vín potom - malvazija, pošip, muškát a ďalšie. V kontinentálnej časti sú najznámejšie rizling, rýnsky a vlašský, rulandské, tramín a iné odrody.
![]() |
![]() |
![]() |
Tiež odporúčame ochutnať chorvátske pivo, ktoré je ľahšie a určite neudrie rýchlo do hlavy. Chutné je Ožujsko, Zagrebačko Laško....
![]() |
![]() |
![]() |
Z liehovín sú známe rakije (pálenky) - šljivovica (slivovica), travarica, lozovača a z dezertných alkoholických nápojov prošek a maraschino.
![]() |
![]() |
![]() |