Kam sa ísť najesť v Chorvátsku? Alebo aká je chorvátska gastronómia?
Čo ochutnať?
Kam sa ísť najesť v Chorvátsku?
Vo všetkých mestách, turistických strediskách a popri hlavných cestách sa nachádzajú reštaurácie, pohostinstvá, hostince, vinárne a pivárne, pizzerie a „fast food“ reštaurácie. Pre gurmánov sú však predsa len najzaujímavejšie reštaurácie a pohostinstvá, ktoré ponúkajú domácu chorvátsku kuchyňu.
Čo jesť v Chorvátsku?
Okrem štandardnej európskej kuchyne ponúka Chorvátsko svoje najtypickejšie domáce jedlá a špeciality: zo studených pokrmov treba v prvom rade spomenúť už dobre známy dalmatínsky alebo istrijský „pršut“ (šunka údená špeciálnym spôsobom)
Ďalej syr, vyrábaný na ostrove Pag alebo v Like (kraj), ovčí syr, slavónsky kulen (klobáska pripravovaná špeciálnym spôsobom), vynikajúce samoborské či zagorské cesnakové klobásy, tvaroh s kyslou smotanou a ďalšie.
Ponuka hlavných jedál závisí od lokality a podnebia, v ktorom sa nachádzate. V Dalmácii, Prímorí (severná časť Jadranského pobrežia), na ostrovoch a na Istrii patria medzi hlavné jedlá predovšetkým pokrmy z rýb a plodov mora, ale aj mäsité jedlá ako napríklad „pašticada“ alebo varená jahňacina. V kontinentálnej časti Chorvátska je výber mäsitých pokrmov vskutku bohatý a za hlavné špeciality sa považujú morka s „mlincami“ (príloha podobná lokšiam), pečená jahňacina, pečené mladé prasiatko, varené alebo pečené „štrukle“ (malé slané tvarohové záviny).
Zo sladkých pokrmov spomeňme orechový závin, makový závin, tvarohový závin alebo závin plnený rôznymi druhmi ovocia.
Čo piť v Chorvátsku?
Tradícia pestovania viniča a výroby lahodných značkových vín, ktorou sa zaoberajú chorvátski vinohradníci - či už ide o kontinentálnu časť Chorvátska, Prímorskú časť alebo o Dalmáciu, trvá nepretržite už niekoľko storočí.
Na jadranskom pobreží a na ostrovoch, sú známe prevažne červené vína napr.- plavac, teran, merlot, kabernet, opolo, z bielych vín potom - malvazija, pošip, muškát a ďalšie. V kontinentálnej časti sú najznámejšie rizling, rýnsky a vlašský, rulandské, tramín a iné odrody.
Tiež odporúčame ochutnať chorvátske pivo, ktoré je ľahšie a určite neudrie rýchlo do hlavy. Chutné je Ožujsko, Zagrebačko Laško....
Z liehovín sú známe rakije (pálenky) - šljivovica (slivovica), travarica, lozovača a z dezertných alkoholických nápojov prošek a maraschino.